Sunday, October 16, 2016

Kā izkļūt no ātro kredītu jūga?

Iestājoties ekonomiskajai krīzei 2008. gadā, daudzi Latvijas iedzīvotāji zaudēja gan darbu, gan nespēja segt savas ikmēneša saistības un maksājumus. Daudzi iedzīvotāji bija spiesti meklēt risinājumu, tomēr tas bija tikai īslaicīgs risinājums. 2007. gadā parādījās pirmie nebanku kredītdevēji, kuri piedāvāja iedzīvotājiem aizņemties naudas līdzekļus dažādiem mērķiem – ikmēneša maksājumu segšanai, kredītmaksājumu segšanai u.c. Daudzi no mums aktīvi izmantoja šo iespēju, cerot, ka nākamajā mēnesī viņi spēs atmaksāt šo aizdevumu.
Tomēr situācija neuzlabojās un kredītņēmēji slīga vēl lielākos parādos. Tā rezultātā daudzi iedzīvotāji bija spiesti doties uz ārzemēm labāka darba meklējumos un iespēju atmaksāt radušos parādus. Pārējiem, kuriem nebija iespēja doties uz ārvalstīm, bija jāmeklē situācijas risinājums. Šī problēma, kā izkļūt no ātro kredītu jūga daudziem ir aktuāla arī šodien.

Viens no risinājumiem ir esošo kredītu apvienošana jeb refinansēšana. Patreiz vairākas kompānijas piedāvā šādu pakalpojumu, piemēram, Bigbank piedāvā iespēju apvienot līdz pat 7 kredītiem vienā, optimizējot izdevumus finanšu saistību segšanai citās iestādēs. Piemēram, ņemot aizdevumu 2000 EUR apmērā ar termiņu uz 4 gadiem, mēneša maksājums ir 90,73 EUR. Kopējā summa, kas jāmaksā patērētājam - 4415.27 EUR. Gada procentu likme (GPL) – 59,14%. Aizņēmuma likme – 43,00%. Komisijas maksa – 60,00 EUR. Ikmēneša administrēšanas maksa - 2.85 EUR.  Piemēram, Latcredit piedāvātā summa, ņemot aizdevumu 2000 € apmērā ar termiņu uz 4 gadiem, ikmēneša maksājums ir 72,01 EUR.

Risinājums ir arī Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas sniegtā iespēja pakāpeniskai parādu atmaksai. Ar Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas starpniecību no 2013. gada 25. marta grūtībās nonākušie kredītņēmēji, kas aizdevumus paņēmuši no vairākiem nebanku kredītdevējiem, bet nespēj pildīt uzņemtās saistības, parādus var atmaksāt pakāpeniski. Asociācija ir izstrādājusi kārtību, kādā kredītņēmējs un asociācijas biedri var vienoties par pakāpenisku parādu atmaksu, ievērojot katra kredītņēmēja individuālās iespējas parādus atdot.Lai noslēgtu šādu vienošanos, aizņēmējam ir jāiesniedz attiecīgs pieteikums. Aizpildīto pieteikumu aizņēmējs var iesniegt asociācijai, kas par saņemto pieteikumu informēs arī visus pieteikumā norādītos asociācijas biedrus. Asociācijas biedri ir vienojušies, ka parādniekam tiek apturēta soda sankciju piemērošana dažu dienu laikā pēc attiecīgā pieteikuma saņemšanas no parādnieka un parāda summas precizēšanas ar visiem parādnieka kreditoriem. Tomēr aizņēmējam jārēķinās ar to, ka gadījumā, ja parādnieks nepilda vienošanās noteikumus vai arī vispār neparaksta vienošanos, kreditoriem ir tiesības piemērot soda sankcijas atbilstoši noslēgto līgumu noteikumiem.Desmit darba dienu laikā asociācija izskata no aizņēmēja saņemto pieteikumu un sazinās ar aizņēmēju par iespējamo vienošanās parakstīšanas laiku. Asociācija piedāvā aizņēmējam parakstīt vienošanos par parāda saistību pakāpenisku izpildi, kas atbilst iepriekš norādītajiem nosacījumiem.

No comments:

Post a Comment