Monday, October 31, 2016

Ir ideja – bet kā saņemt finansējumu biznesa uzsākšanai?

Idejas mums var tapt kaut katru dienu – kāda būs nenozīmīgāka un ikdienišķa, ko noteikti neuzskatīsim par zelta vērtu biznesa ideju, bet kāda var būt unikāla, oriģināla un jaunam biznesam ideāli piemērota! Kas ir laba biznesa ideja? Kaut kas, kas cilvēkiem patiešām nepieciešams! Un cilvēkiem mūsdienās nepieciešams daudz. Tomēr ir cilvēki, kam šādas idejas var realizēties par lielisku biznesu, un ir cilvēki, kam tas var arī neizdoties. Te jābūt nelielam biznesa ķērienam un saprašanai, kā arī vēlmei vispār kaut ko darīt, jo sava biznesa uzsākšana ir grūts darbs un prasa daudz finansiālo līdzekļu.

Ja ar darba sparu un apņēmību problēmu nav, tad bieži vien ar finansējumu biznesam gan ir grūtāk. Savā bankas kontā nekad tik daudz neatradīsies – un tad nu jāmeklē dažādi risinājumi un iespējas, kā piesaistīt finansējumu savai idejai, lai no tās radītu darboties spējīgu uzņēmumu!
Bieži vien pirmais kas nāk prātā, kur meklēt naudu biznesa uzsākšanai – banka! Tomēr bankas nemaz tik labprātīgi nevēlas finansēt jaunus uzņēmumus – iespēja, ka tie “izdzīvos” ir atkarīga no ļoti daudziem faktoriem, tāpēc banka izvairās no šādiem, iespējamajiem zaudējumiem. Tajā brīdī nevajadzētu atmest ar roku savai idejai, bet gan meklēt iespējas tālāk, citādas.
Un iespējas patiešām ir – vairākas. Viens, protams, var ņemt kredītu bankā, ja izdodas pie tāda tikt. Tomēr lielākoties tie ir noformēti kā patēriņa kredīti privātpersonām. Te var būt nepieciešama nekustamā īpašuma ķīla vai komercķīla. Banka var prasīt arī paša uzņēmuma īpašnieka personīgo galvojumu. Īsumā – formalitāšu un dokumentu kārtošanas daudz.
Nedaudz labāk ir tiekties pēc finansējuma no biznesa inkubatoriem. Šeit finansējums tiek piešķirts kā atlaides – var tikt pie atlaidēm līdz pat 85 procentiem dažādās formās – biroja telpu izmaksām, mārketinga un grāmatvedības pakalpojumiem, konsultācijām, ražošanas telpām un tā tālāk. Latvijā biznesa inkubatoros “izšķīlušies” diezgan daudzi jaunie uzņēmumi, kas kļuvuši par gana spēcīgiem starptautiskiem spēlētājiem.
Jaunu ideju radītājiem, kas vēlas sākt tās realizēt biznesa formātā pieejamas arī dažādas valsts atbalsta programmas, kas palīdz veiksmīgāk uzsākt uzņēmējdarbību. Finansējumu iespējams saņemt arī granta veidā, kas nozīmē, ka saņemtā nauda nav jāatmaksā. Šeit noder papētīt finanšu institūciju ALTUM un tās piedāvātās atbalsta programmas jaunajiem uzņēmējiem.
Vēl varam meklēt privātos investorus, kurus jāpārliecina par savas idejas dzīvotspēju biznesa formātā, lai viņi investētu jauna uzņēmuma tapšanā. Bieži vien kopā ar privātu investoru var iegūt ne tikai naudu, bet arī pieredzi, kontaktus un sakarus, jo visbiežāk jaunos biznesus atbalstīs cilvēki, kam jau ir ietrenēts “biznesa ķēriens”. Bet pieredze un kontakti var dot pat lielāku ieguldījumu nekā finanšu līdzekļi.
Informācijas avots: http://www.la.lv/60-miljoni-eraf-finansejums-jauniem-uznemumiem-ar-augstu-potencialu/


No comments:

Post a Comment